CHARTA

Szőlészeti alapelvek:

Alapborok:
A tőkénkénti terhelés: maximum 2 kg
Művelésmódok: Kopaszmetszés, rövidcsapos metszés, félszálvessző. Fürtöket csak világos rügyből fejlődő hajtásokon hagyunk, az előtőrő meddőhajtásokat május 31-ig kitörjük, így biztosítva az átlátható, levegős lombfalat. Maximum két fürt hajtásonként. A fürtválogatás 80%-át maximum a bogyók zöldborsó nagyságú állapotáig, maradék 20%-át pedig a zsendülés végéig végezzük el (évjárat és fajta függően). Csak kézzel, kis ládákba (maximum 20 kg) szüretelünk. Másod és harmadtermés egyáltalán nem kerülhet a feldolgozásra kerülő fürtök közé. Műtrágya használata kizárt a termő szőlőkben, szerves trágya használata is csak a talajélet dúsítása érdekében, nagyon kis mennyiségben megengedett. A szüret időpontjának eldöntésekor a bor harmóniájának eléréséhez a szőlő fenolos érettsége a döntő szempont.

Dűlős borok:
Minden, az alapborokra is érvényes szabály ennél a kategóriánál is érvényes. Ezeken kívül a következő, szigorúbb szabályok érvényesek: Tőkénként maximum 1 kg termelhető. A másod és harmadfürtöket maximum a zsendülés végéig le kell szedni.

Borászati alapelvek:

Természetes, élő, harmonikus borok készítése a célunk, amelyek markánsan tükrözik a termőhelyük sajátosságait. Kíméletes préselés: mustülepítés után maximum 60 százalékos lékihozatal. Mustülepítésnél, cefrekezelésnél csak a kén használata megengedett, így enzimeket, fajélesztőt és a szakmában általánosan elterjedt számtalan más segédanyagot nem használunk. A borok derítéséhez csak bentonitot, tojásfehérjét vagy halhólyag alapú szereket használunk, vörösborok készítésekor kerüljük a szűrést is.

A kezdetektől fogva: